Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Zoals stoppen met roken, afvallen, minder alcohol drinken of vaker op vakantie gaan.

Ook sporten staat hoog op het lijstje bij veel mensen. Sommigen kiezen ervoor om door de stad te draven of op de mountainbike door de natuur te crossen.

Maar voor wie liever guur weer of de korte dagen aan het begin van het jaar vermijdt, is er de sportschool. Heerlijk rennen op de loopband, fietsen op de hometrainer of hangen aan gewichten.

Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van een fitnesscentrum?

1. Budget of met alle extra’s?

Er is veel verschil tussen sportscholen. Bedenk daarom eerst wat je precies wilt. Kun je zelfstandig sporten en ben je slechts op zoek naar een ruimte met fitnessapparaten, dan ben je voor 15 tot 20 euro per maand klaar. Wil je intensief begeleid worden, je kinderen dumpen in de opvang en na een training ook een sauna pakken, dan moet je eerder denken aan 50 tot 60 euro per maand.

Bedenk vooraf goed wat je wilt doen en kies op basis daarvan een sportschool. Zaken om op te letten zijn de openingstijden, het aanbod aan groepslessen en cursussen en of je toegang hebt tot meerdere vestigingen in het land. Kijk wat er bij je abonnement inbegrepen zit en of je bijvoorbeeld nog inschrijfkosten moet betalen.

2. Locatie: hoe dichterbij, hoe vaker je gaat

Naar de sportschool gaan, vergt discipline. Het valt voor sommigen niet mee om aan het einde van een lange werkdag nog de puf op te brengen om een cardioprogramma af te werken op de crosstrainer.

Eén van de belangrijkste factoren die bepaalt of je wel of niet gaat, is de locatie van de sportschool. Ligt de vestiging dicht bij je werk of woning, dan is de kans groter dat je gaat. Kies daarom bij voorkeur een fitnesscentrum dat op maximaal vijftien minuten van je werk ligt, als je na vijven wilt sporten.

3. Hygiëne

Wie wil er trainen in een stoffige ruimte vol zweethanddoeken en klamme apparaten? Niemand. Let daarom goed op de hygiëne van de sportschool bij de eerste kennismaking. Ligt er stof op de apparaten? Worden de prullenbakken regelmatig geleegd? Zijn de toiletten, douches en kleedruimtes op orde?

Maken leden ook echt gebruik van handdoeken, zoals vaak in de huisregels staat vermeld? Dragen ze schoenen die bestemd zijn voor binnen of hebben ze er ook mee door het bos gebanjerd? De antwoorden op deze vragen geven aan hoe hoog de sportschool die jij op het oog hebt, hygiëne in het vaandel heeft staan.

4. Personeel en trainers

Zou je financieel advies aannemen van iemand met torenhoge schulden? Waarschijnlijk niet. Kijk daarom bij een sportschool hoe de trainers er fysiek uitzien en kies iemand die in de praktijk brengt wat hij tegen jou verkondigt. Dan heb je een grotere kans dat hij of zij toegewijd is om je te helpen je doelen te bereiken.

Kijk daarnaast hoeveel trainers er beschikbaar zijn, of er voldoende personeel in de sportschool aanwezig is en of de begeleiding ook daadwerkelijk in de ruimte aanwezig is.

5. Doe een gratis proefles

Veel sportscholen bieden een proefles en soms zelfs een gratis week aan om de club te proberen. Maak daar gebruik van. Probeer alle machines en de verschillende groepslessen. Ga ook op verschillende momenten naar de sportschool: 's ochtends, 's middags en 's avonds. Zo kun je checken of het personeel altijd beschikbaar is en de sfeer op verschillende tijdstippen proeven.

6. Wacht op aanbiedingen

Als je je nog moet inschrijven, let dan op speciale acties die sommige sportscholen regelmatig hebben om nieuwe leden binnen te halen. De aanbiedingen verschillen per fitnesscentrum. Bij sommige hoef je tijdelijk geen inschrijfgeld te betalen, bij andere krijg je een gratis bidon, handdoek of een aantal zonnebanksessies cadeau.

7. Betaal per keer, zet abo op pauze

Als je een abonnement neemt voor twaalf maanden, krijg je vaak korting. Maar als je dan nauwelijks gebruikmaakt van de sportschool is het alsnog zonde van je geld. Betaal dan toch liever per maand, kwartaal of zelfs per keer. Bereken welke termijn voor jou het voordeligst uitpakt.

Als de zomer eraan komt, sport je wellicht liever buiten en tijdens vakanties ben je sowieso niet in de sportschool te vinden. Zet je abonnement dan op pauze, als dat mogelijk is bij jouw fitnessclub.

8. Stilzwijgend verlengen mag niet meer

Je kent de verhalen wel: mensen willen af van hun jaarabonnement op de sportschool omdat ze toch nooit gaan. Maar ze vergeten de opzegtermijn en zitten er vervolgens weer een jaar aan vast.

Dat is nu verleden tijd. Sinds de invoering van de Wet Van Dam mag een consument een stilzwijgend verlengd contract elke maand opzeggen. Een sportschool mag een jaarabonnement niet automatisch verlengen. Ze mogen wel het abonnement stilzwijgend omzetten in een abonnement voor onbepaalde tijd, maar dan mag jij opzeggen wanneer je wilt. Houd wel rekening met een opzegtermijn van maximaal een maand.

Wat de sportschool wel mag doen, is jou een nieuw abonnement aanbieden. Maar daar moet je wel mee instemmen.

Ook het tussentijds verhogen van een abonnement is aan regels gebonden en mag niet zomaar. Lees daarover hier meer.

9. Let op verborgen kosten

Mensen die wel betalen maar nooit gaan, zijn al jaren een grote inkomstenbron voor sportscholen. Maar met de invoering van de Wet Van Dam is dat veranderd. Stilzwijgend verlengen is er niet meer bij, dus zullen fitnesscentra naar andere manieren zoeken om wat extra centjes te verdienen.

Net zoals luchtvaartmaatschappij Ryanair relatief veel rekent voor bijvoorbeeld een extra koffer of een drankje aan boord, zijn er ook sportscholen die voor kleine handelingen grote bedragen rekenen. Sommigen vragen een aanzienlijk bedrag voor een slot voor een kluisje, anderen proberen sportdrank te slijten aan klanten. Vraag naar de kosten voor je iets aanneemt van een sportschool. Een slot of sportdrank kun je ook prima zelf kopen.